Geplaatst op Geef een reactie

Babyproof huis

Gevaar zit in een klein hoekje: Is jouw huis (al) babyproof?

Wanneer jouw kindje de wereld gaat verkennen, is het belangrijk dat je rekening houdt met gevaren in en rondom huis. Kleine kinderen kruipen er namelijk snel op los. Dat is natuurlijk erg spannend voor je kindje, maar ook vermoeiend voor jou. Gevaar zit namelijk in een klein hoekje dus je moet constant blijven opletten. Daarom is het belangrijk (en geruststellend) wanneer je huis veilig is voor jouw little-i. Hoe zorg je nou voor zo’n babyproof huis? Wij helpen je een handje.

Is jouw huis babyproof?

Zodra je baby leert kruipen, is het de hoogste tijd om je huis babyproof te maken. Maar hoe maak je je huis veilig voor een baby? Wat moet je daar allemaal voor doen? Laten we eerlijk zijn.. Echt babyproof kan je je huis nooit maken. Er duiken altijd wel plotselinge ‘gevaren’ op die je niet kan tegengaan. Het is daarom onmogelijk om alle risico’s uit te sluiten. Er zijn wel een aantal veiligheidsvoorschriften die je heel makkelijk toe kan passen in je eigen huis. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van rookmelders, stopcontactbeveiliging en traphekjes. Ook deurstoppers kunnen handig zijn, om ervoor te zorgen dat er geen vingers tussen de deur komen.

Een zo veilig mogelijk huis..

1: laat je baby (zo veel mogelijk) in de box spelen.

Baby’s beginnen over het algemeen al vroeg met spelen. Eerst door te kijken naar bijvoorbeeld een boxmobiel. Later gaat je baby meer bewegen en rolt hij of zij zich om. De box is een relatief veilige speelplek voor baby’s. Vanaf het moment dat je kindje gaat bewegen is het wel slim om de bodem van de box naar beneden te verstellen. Vanaf dan kan je je kindje lekker op een boxkleed laten spelen, zonder (veel) gevaren.  

2: Wil je je kindje liever op de grond laten spelen?

Zorg er dan voor dat er voldoende loopruimte is en dat er geen overtollige speeltjes, snoeren of andere spullen door het huis slingeren. Niet alleen je baby kan hier over struikelen, maar jij ook. Bijvoorbeeld wanneer je jouw zoon of dochter in je armen hebt.

3: Doe het traphekje altijd dicht

Doe ook ’s avonds het traphekje dicht. Als kinderen eenmaal uit bed kunnen komen, kunnen zij in ieder geval niet van de trap vallen. Extra tip: zorg voor verticale spijlen in een traphekje. Bij horizontale spijlen zien kinderen namelijk vaak een extra uitdaging om eroverheen te klimmen.

4: Zorg voor een goede stopcontactbeveiliging

Stopcontacten zijn interessant voor kleine kinderen. Veel kinderen proberen er hun vingertjes in te stoppen. Vaak zitten stopcontacten ook laag tegen de muur en kunnen kinderen er makkelijk bij komen. Met een afdekplaatje of een speciale wandcontactdoos voorkom je dat je kind in aanraking komt met de stroom die op het stopcontact staat.

5: Houdt gevaarlijke producten buiten het bereik van kinderen

Waarschijnlijk heb je het al vaak gehoord, maar zorg ervoor dat schoonmaak-, wasmiddelen en medicijnen buiten bereik van kinderen liggen. Helaas gebeuren er ieder jaar nog steeds vele ongelukken met deze producten. De verpakkingen hebben vaak vrolijke kleuren en zijn daarom interessant voor kindjes. Gelukkig zijn er tegenwoordig fabrikanten (van wasmiddelen) die een kinderslot op de producten hebben geplaatst. Hierdoor krijgen kinderen de verpakking in ieder geval niet open. Op de Ariel Pods zit bijvoorbeeld zo’n kinderslot.

6: Zorg ervoor dat kinderen niet bij het fornuis of kokend water kunnen komen

Helaas komt het nog wel eens voor dat kinderen zich verbranden. Zorg er daarom tijdens het koken voor dat handvatten van pannen niet binnen het bereik van je kindje zijn. Dit geldt ook voor soep, thee of andere warme dranken op de rand van de tafel. Dit is misschien niet een direct gevaar voor baby’s, maar wel als je kindje eenmaal wat groter is.

7: veiligheid in de badkamer

Blijf altijd bij je kindje wanneer hij/zij in bad zit. Jonge kinderen kunnen namelijk al verdrinken in een kleine laag water.. bijvoorbeeld wanneer ze uitglijden tijdens het spelen. Het is daarom sowieso verstandig om gebruik te maken van een antislipmatje. Pas daarnaast op voor warm water. Voor kinderen is water al snel te warm, hierdoor kunnen ze brandwonden krijgen. Tot slot is het van belang om geen flessen badschuim of shampoo in het bereik van kinderen te hebben staan. Je wilt tenslotte niet dat je kindje dit in zijn/haar oog krijgt of opdrinkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *