Geplaatst op Geef een reactie

Hoe organiseer je een babyshower?

Babyshowers worden steeds populairder in Nederland. Logisch ook, want hoe leuk is het om je zus, je dochter of een vriendin te verrassen met een gezellige middag. Gewoon even vrouwen onderling.. om te vieren dat een zwangere vrouw een baby krijgt. Maar wat houdt een babyshower nou precies in? Wie organiseert een babyshower? En hoe organiseer je er een? Wij vertellen je alle tips en tricks :).

Wat is het?

Een babyshower wordt in Nederland georganiseerd om een aanstaande moeder in het zonnetje te zetten. Het is de bedoeling dat ze ‘overspoelt’ wordt met cadeautjes voor de baby, vandaar de term ‘babyshower’.  Oorspronkelijk is een babyshower alleen voor vrouwen. Maar natuurlijk is het helemaal niet erg om een goede vriend of haar broer uit te nodigen. Alhoewel je jezelf af kan vragen of hij er zelf wel op zit te wachten.. Een babyshower blijft namelijk echt een vrouwending. Tijdens een babyshower wordt er vooral veel gegeten, gedronken en herinneringen opgehaald. Daarnaast worden er verschillende dingen georganiseerd (vaak door 1 of 2 vriendinnen), meestal zijn dit spelvormen.

Wie organiseert het?

Het maakt eigenlijk niet uit wie een babyshower organiseert. Iedereen die zich geroepen voelt kan deze taak op zich nemen. Meestal wordt een babyshower door 1 of 2 goede vriendinnen georganiseerd. Maar waarom zou de babyshower niet georganiseerd kunnen worden door (schoon)moeders, (schoon)zussen of collega’s?

Verrassing!.. of toch niet?

Vaak wordt een babyshower georganiseerd als verrassing voor de aanstaande moeder. Je kunt het zien als een surpriseparty: ze wordt naar een locatie gelokt waar iedereen op haar zit te wachten. Zorg er wel voor dat je weet of de zwangere vrouw het aan kan. Misschien overvalt het haar wel en had ze het liever willen weten. Niet alle aanstaande moeders (en de hormonen) zijn hetzelfde, misschien zit ze er wel helemaal niet op te wachten om verrast te worden. Zorg er daarom altijd voor dat je hier een goed beeld van hebt.

Wanneer en voor wie organiseer je de babyshower?

Een babyshower wordt meestal gegeven als een vrouw rond de 30 weken zwanger is. Hier wordt vaak voor gekozen omdat de aanstaande moeder dan nog fit genoeg is voor een feestje. Daarnaast is vaak het geslacht van de baby bekend. Wanneer je het geslacht weet, wordt het alweer makkelijker om een leuk cadeautje te kopen en de locatie in roze of blauw aan te kleden.

Bij een babyshower worden meestal (schoon)moeders, (schoon)zussen, vriendinnen, tantes en nichten uitgenodigd. Maar ook andere personen waar de aanstaande moeder close mee is mogen natuurlijk uitgenodigd worden.

De voorbereidingen

In de weken voor de babyshower, stuur je de uitnodigingen rond. Dit kan door middel van een kaartje, maar ook simpelweg via de mail of een whatsapp groep. Voor de aankleding kan je online of in winkels speciale babyshower feestartikelen kopen. Denk hierbij aan bordjes, bekers, slingers en bedankjes. Vervolgens bedenk je een programma. Bedenk wat je wanneer wilt doen. Wanneer ga je bijvoorbeeld cadeautjes geven en wanneer ga je spelletjes spelen? Ook is het handig om vooraf te bedenken hoe lang de spellen ongeveer zouden moeten duren. Dit voorkomt een hele lange babyshower, of de kans dat je een aantal dingen niet kunt doen (die wel voorbereid zijn).

De spellen

Er worden meestal verschillende spelletjes gespeeld op een babyshower. Deze hebben allemaal betrekking op de zwangerschap of de baby. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Het raden van de naam, het geslacht en/of de geboortedatum van de baby;
  • Het raden van jullie babyfoto’s: wie is welke baby?;
  • Het proeven van babyhapjes met een blinddoek en raden welke het is;
  • Rompertjes versieren: versier rompertjes met watervaste stiften of textielverf;
  • Het raden van de buikomtrek van de aanstaande moeder;

Afsluiting

Na een gezellige middag wordt het ook tijd om weer naar huis te gaan. Er zijn verschillende spellen gespeeld, cadeautjes zijn gegeven en iedereen heeft genoeg gegeten. Soms wordt de dag officieel afgesloten met een bedankje door of voor de organisatoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *