Geplaatst op Geef een reactie

Babyproof huis

Gevaar zit in een klein hoekje: Is jouw huis (al) babyproof?

Wanneer jouw kindje de wereld gaat verkennen, is het belangrijk dat je rekening houdt met gevaren in en rondom huis. Kleine kinderen kruipen er namelijk snel op los. Dat is natuurlijk erg spannend voor je kindje, maar ook vermoeiend voor jou. Gevaar zit namelijk in een klein hoekje dus je moet constant blijven opletten. Daarom is het belangrijk (en geruststellend) wanneer je huis veilig is voor jouw little-i. Hoe zorg je nou voor zo’n babyproof huis? Wij helpen je een handje.

Is jouw huis babyproof?

Zodra je baby leert kruipen, is het de hoogste tijd om je huis babyproof te maken. Maar hoe maak je je huis veilig voor een baby? Wat moet je daar allemaal voor doen? Laten we eerlijk zijn.. Echt babyproof kan je je huis nooit maken. Er duiken altijd wel plotselinge ‘gevaren’ op die je niet kan tegengaan. Het is daarom onmogelijk om alle risico’s uit te sluiten. Er zijn wel een aantal veiligheidsvoorschriften die je heel makkelijk toe kan passen in je eigen huis. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van rookmelders, stopcontactbeveiliging en traphekjes. Ook deurstoppers kunnen handig zijn, om ervoor te zorgen dat er geen vingers tussen de deur komen.

Een zo veilig mogelijk huis..

1: laat je baby (zo veel mogelijk) in de box spelen.

Baby’s beginnen over het algemeen al vroeg met spelen. Eerst door te kijken naar bijvoorbeeld een boxmobiel. Later gaat je baby meer bewegen en rolt hij of zij zich om. De box is een relatief veilige speelplek voor baby’s. Vanaf het moment dat je kindje gaat bewegen is het wel slim om de bodem van de box naar beneden te verstellen. Vanaf dan kan je je kindje lekker op een boxkleed laten spelen, zonder (veel) gevaren.  

2: Wil je je kindje liever op de grond laten spelen?

Zorg er dan voor dat er voldoende loopruimte is en dat er geen overtollige speeltjes, snoeren of andere spullen door het huis slingeren. Niet alleen je baby kan hier over struikelen, maar jij ook. Bijvoorbeeld wanneer je jouw zoon of dochter in je armen hebt.

3: Doe het traphekje altijd dicht

Doe ook ’s avonds het traphekje dicht. Als kinderen eenmaal uit bed kunnen komen, kunnen zij in ieder geval niet van de trap vallen. Extra tip: zorg voor verticale spijlen in een traphekje. Bij horizontale spijlen zien kinderen namelijk vaak een extra uitdaging om eroverheen te klimmen.

4: Zorg voor een goede stopcontactbeveiliging

Stopcontacten zijn interessant voor kleine kinderen. Veel kinderen proberen er hun vingertjes in te stoppen. Vaak zitten stopcontacten ook laag tegen de muur en kunnen kinderen er makkelijk bij komen. Met een afdekplaatje of een speciale wandcontactdoos voorkom je dat je kind in aanraking komt met de stroom die op het stopcontact staat.

5: Houdt gevaarlijke producten buiten het bereik van kinderen

Waarschijnlijk heb je het al vaak gehoord, maar zorg ervoor dat schoonmaak-, wasmiddelen en medicijnen buiten bereik van kinderen liggen. Helaas gebeuren er ieder jaar nog steeds vele ongelukken met deze producten. De verpakkingen hebben vaak vrolijke kleuren en zijn daarom interessant voor kindjes. Gelukkig zijn er tegenwoordig fabrikanten (van wasmiddelen) die een kinderslot op de producten hebben geplaatst. Hierdoor krijgen kinderen de verpakking in ieder geval niet open. Op de Ariel Pods zit bijvoorbeeld zo’n kinderslot.

6: Zorg ervoor dat kinderen niet bij het fornuis of kokend water kunnen komen

Helaas komt het nog wel eens voor dat kinderen zich verbranden. Zorg er daarom tijdens het koken voor dat handvatten van pannen niet binnen het bereik van je kindje zijn. Dit geldt ook voor soep, thee of andere warme dranken op de rand van de tafel. Dit is misschien niet een direct gevaar voor baby’s, maar wel als je kindje eenmaal wat groter is.

7: veiligheid in de badkamer

Blijf altijd bij je kindje wanneer hij/zij in bad zit. Jonge kinderen kunnen namelijk al verdrinken in een kleine laag water.. bijvoorbeeld wanneer ze uitglijden tijdens het spelen. Het is daarom sowieso verstandig om gebruik te maken van een antislipmatje. Pas daarnaast op voor warm water. Voor kinderen is water al snel te warm, hierdoor kunnen ze brandwonden krijgen. Tot slot is het van belang om geen flessen badschuim of shampoo in het bereik van kinderen te hebben staan. Je wilt tenslotte niet dat je kindje dit in zijn/haar oog krijgt of opdrinkt.

Geplaatst op Geef een reactie

Hoe organiseer je een babyshower?

Babyshowers worden steeds populairder in Nederland. Logisch ook, want hoe leuk is het om je zus, je dochter of een vriendin te verrassen met een gezellige middag. Gewoon even vrouwen onderling.. om te vieren dat een zwangere vrouw een baby krijgt. Maar wat houdt een babyshower nou precies in? Wie organiseert een babyshower? En hoe organiseer je er een? Wij vertellen je alle tips en tricks :).

Wat is het?

Een babyshower wordt in Nederland georganiseerd om een aanstaande moeder in het zonnetje te zetten. Het is de bedoeling dat ze ‘overspoelt’ wordt met cadeautjes voor de baby, vandaar de term ‘babyshower’.  Oorspronkelijk is een babyshower alleen voor vrouwen. Maar natuurlijk is het helemaal niet erg om een goede vriend of haar broer uit te nodigen. Alhoewel je jezelf af kan vragen of hij er zelf wel op zit te wachten.. Een babyshower blijft namelijk echt een vrouwending. Tijdens een babyshower wordt er vooral veel gegeten, gedronken en herinneringen opgehaald. Daarnaast worden er verschillende dingen georganiseerd (vaak door 1 of 2 vriendinnen), meestal zijn dit spelvormen.

Wie organiseert het?

Het maakt eigenlijk niet uit wie een babyshower organiseert. Iedereen die zich geroepen voelt kan deze taak op zich nemen. Meestal wordt een babyshower door 1 of 2 goede vriendinnen georganiseerd. Maar waarom zou de babyshower niet georganiseerd kunnen worden door (schoon)moeders, (schoon)zussen of collega’s?

Verrassing!.. of toch niet?

Vaak wordt een babyshower georganiseerd als verrassing voor de aanstaande moeder. Je kunt het zien als een surpriseparty: ze wordt naar een locatie gelokt waar iedereen op haar zit te wachten. Zorg er wel voor dat je weet of de zwangere vrouw het aan kan. Misschien overvalt het haar wel en had ze het liever willen weten. Niet alle aanstaande moeders (en de hormonen) zijn hetzelfde, misschien zit ze er wel helemaal niet op te wachten om verrast te worden. Zorg er daarom altijd voor dat je hier een goed beeld van hebt.

Wanneer en voor wie organiseer je de babyshower?

Een babyshower wordt meestal gegeven als een vrouw rond de 30 weken zwanger is. Hier wordt vaak voor gekozen omdat de aanstaande moeder dan nog fit genoeg is voor een feestje. Daarnaast is vaak het geslacht van de baby bekend. Wanneer je het geslacht weet, wordt het alweer makkelijker om een leuk cadeautje te kopen en de locatie in roze of blauw aan te kleden.

Bij een babyshower worden meestal (schoon)moeders, (schoon)zussen, vriendinnen, tantes en nichten uitgenodigd. Maar ook andere personen waar de aanstaande moeder close mee is mogen natuurlijk uitgenodigd worden.

De voorbereidingen

In de weken voor de babyshower, stuur je de uitnodigingen rond. Dit kan door middel van een kaartje, maar ook simpelweg via de mail of een whatsapp groep. Voor de aankleding kan je online of in winkels speciale babyshower feestartikelen kopen. Denk hierbij aan bordjes, bekers, slingers en bedankjes. Vervolgens bedenk je een programma. Bedenk wat je wanneer wilt doen. Wanneer ga je bijvoorbeeld cadeautjes geven en wanneer ga je spelletjes spelen? Ook is het handig om vooraf te bedenken hoe lang de spellen ongeveer zouden moeten duren. Dit voorkomt een hele lange babyshower, of de kans dat je een aantal dingen niet kunt doen (die wel voorbereid zijn).

De spellen

Er worden meestal verschillende spelletjes gespeeld op een babyshower. Deze hebben allemaal betrekking op de zwangerschap of de baby. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Het raden van de naam, het geslacht en/of de geboortedatum van de baby;
  • Het raden van jullie babyfoto’s: wie is welke baby?;
  • Het proeven van babyhapjes met een blinddoek en raden welke het is;
  • Rompertjes versieren: versier rompertjes met watervaste stiften of textielverf;
  • Het raden van de buikomtrek van de aanstaande moeder;

Afsluiting

Na een gezellige middag wordt het ook tijd om weer naar huis te gaan. Er zijn verschillende spellen gespeeld, cadeautjes zijn gegeven en iedereen heeft genoeg gegeten. Soms wordt de dag officieel afgesloten met een bedankje door of voor de organisatoren.